MATHS MCQS

Top Most Important Math MCQs, for PPSC, CSS, PMS, Inspector, ASI, Sub-inspector, Constable, FPSC, Corporal, ETEA, FIA, Police, Army, Navy, Airforce, IB, MOFA, ASF, LHC, Educators all other competitive exams and govt, private Jobs. most of these questions are also discussed on Pakmcqs official and Testpoint.pk. you can read the 100 most repeated Urdu MCQs, these questions get from past papers. If you want to download these most important Math MCQs in PDF click mentioned button.

پی ڈی ایف میں ڈنلوڈ کرنے کے لیےاس لنک پر کلک کریں۔

Basic Math PDF File

Show Answers

چار آپشن میں سے کسی ایک پر کلک کرنے سے جواب سرخ ہو جائے گا۔

h is any real number
h<−2
h>2
2<h<2
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں
Explanation
For the parabola y^2 = −4x, three normals can be drawn from a point (h, 2) to the parabola only if h < −2.

This condition ensures that the point lies in the correct region where three normals are possible.

A cyclic group
An abelian group
Both A and B
None of these
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں
Explanation
A group generated by one of its elements is called a cyclic group.

This means that the group can be generated by repeatedly applying the group operation to a single element , called the generator.

In other words, all elements of the group can be expressed as powers of the generator.

A commutative group
Grouped
A group
None of these
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں
Explanation
A monoid is a set with an associative binary operation and an identity element .

A group is a monoid where every element has an inverse.

450
550
500
600
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں
Explanation
C.P. (Cost Price) of each share = Rs. 25 + (2% of 25) = Rs. 25 + 0.50 = Rs. 25.50

And therefore, the Number of shares = Total amount / C.P. of each share = Rs. 12750 / Rs. 25.50 = 500

-5, 2
-6, 3
-9, 2
3, -2/3
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں
Explanation
3x² - 7x - 6 = 0

We can factor the equation:

(3x + 2)(x - 3) = 0

This gives us two possible solutions:

3x + 2 = 0 --> 3x = -2 --> x = -2/3

x - 3 = 0 --> x = 3

So, the roots of the equation are x = -2/3 and x = 3.

The correct answer is:

3, -2/3

3x^2 + 5x + 2 = 0
3x^2 - 5x + 2 = 0
3x^2 - 5x - 2 = 0
3x^2 + 5x - 2 = 0
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں
Explanation
The quadratic equation whose roots are reciprocal of:

2x2 + 5x + 3 = 0 can be obtained by replacing x by 1/x.

Hence, 2(1/x)2 + 5(1/x) + 3 = 0

=> 3x^2 + 5x + 2 = 0

3 : 4 : 5
1 : 2 : 6
6 : 8 : 10
20 : 15 : 12
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں
Explanation
6(A's Capital) = 8(B's Capital) = 10(C's Capital)

We can write this as:

A's Capital = x

B's Capital = x × (6/8) = 0.75x

C's Capital = x × (6/10) = 0.6x

Now, we can write the ratio of their capitals as:

A's Capital : B's Capital : C's Capital = x : 0.75x : 0.6x

Divide each term by x:

A's Capital : B's Capital : C's Capital = 1 : 0.75 : 0.6

Multiply each term by 20 (the least common multiple of 1, 0.75, and 0.6) to eliminate decimals:

A's Capital : B's Capital : C's Capital = 20 : 15 : 12

So, the ratio of their capitals is:

20 : 15 : 12

9, 10
11, 12
12, 13
10, 11
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں
Explanation
Let the two consecutive positive integers be x and x + 1

x2 + (x + 1)2 - x(x + 1) = 91

x2 + x - 90 = 0

(x + 10)(x - 9) = 0 => x = -10 or 9.

As x is positive x = 9

Hence the two consecutive positive integers are 9 and 10.

125m
140m
100m
110m
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں
Explanation
Convert the race distance from 1 km to meters: 1 km = 1000 m

Find the distance covered by X in the race: 48 m (given)

Find the distance covered by Y in the race: 42 m (given)

Since X beats Y, X covers the entire race distance (1000 m), while Y covers a shorter distance.

To find the distance by which X beats Y, subtract the distance covered by Y from the race distance: 1000 m - 42 m x (1000/48) = 1000 - 875 = 125 m

So, X beats Y by 125 meters .

200 sec
210 sec
150 sec
190 sec
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں
Explanation
Track length = 1 km

Formula used:

Distance Speed x Time

Calculation:

"A" beats "B" by 50 m or 10 sec, means "B" covers 50 m in 10 sec

Speed of "B" = 50/10 = 5 m/s

Time to cover 1000 m = 1000/5 = 200 sec

"A" beats "B" by 10 sec means

"A" reach 10 sec early

Time taken by "A" to complete the race = 200 - 10 = 190 sec

∴ Time taken by "A" to complete the race is 190 sec.