Sticky Note
The vitamin that controls the browning in fruits with the help of enzymes is _____?
وہ وٹامن جو خامروں کی مدد سے پھلوں میں براؤننگ کو کنٹرول کرتا ہے وہ _____ ہے؟
  1. Vitamin K
  2. Vitamin C
  3. Vitamin B
  4. Vitamin D
Explanation

Ascorbic acid, also known as Vitamin C

It is used as an anti-oxidant to keep fruit from darkening.


Additional information:

Enzyme browing is a chemical process that occurs in fruits and vegetable.

By the enzyme polyphenal oxidase, which result in brown pigments.

Related MCQs

وٹامن بی کمپلیکس کے اچھے ذرائع کیا ہیں؟
  1. Green leafy vegetables
  2. Seeds
  3. Fresh vegetables and fruits
  4. Sea foods
  5. All of these
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں

وٹامن بی کمپلیکس کی کمی کے نتائج کیا ہے؟
  1. Night Blindness
  2. Rickets
  3. Beriberi
  4. Scurvy
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں

وٹامن ای کی کمی _____ کا سبب بنتی ہے؟
  1. Sterility
  2. Anaemia
  3. Rickets
  4. None of these
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں

مرچ میں کون سا وٹامن ہوتا ہے؟
  1. Vitamin D
  2. Vitamin B
  3. Vitamin C
  4. None of these
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں

کس قسم کا وٹامن ہڈیوں اور دانتوں کو مضبوط بناتا ہے اور ریکٹس نامی بیماری سے بچاتا ہے۔ جس کی وجہ سے ہڈیاں نرم اور کمزور ہو جاتی ہیں؟
  1. Vitamin C
  2. Vitamin D
  3. Vitamin B
  4. Vitamin A
اس سوال کو وضاحت کے ساتھ پڑھیں

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 + 2 = ?



All Rights Reserved © TestPoint.pk